Verberg deze melding
Om u beter van dienst te zijn maakt wellness-kadobon.nl gebruik van cookies.
Bezig met laden, een moment geduld a.u.b...
Inlog Deelnemer
Deelnemer woorden?
Volg ons ook op:
Onze garanties:
  • Veilig betalen
  • Directe levering via email
  • Levering per post binnen 3 werkdagen
  • 24 uur per dag bereikbaar

'ADHD'ers krijgen nog steeds afgewezen medicijn'

'ADHD'ers krijgen nog steeds afgewezen medicijn'

Volwassen ADHD'ers krijgen nog steeds op grote schaal het afgewezen medicijn Concerta voorgeschreven. De geneesmiddelenautoriteit oordeelde in 2011 dat dit middel 'te gevaarlijk' is.  

De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) wil het medicijn echter in de eigen richtlijnen opnemen als eerst aangewezen middel. Dit meldt radioprogramma Argoszaterdag.

De afgelopen twee jaar is Concerta aan zeker 25 duizend patiënten voorgeschreven. De instantie die bijwerkingen van medicijnen registreert, het Lareb, kreeg tot nu toe 325 meldingen. Daaronder zijn vier mensen die een hartinfarct kregen. In vijftien gevallen kregen mensen hartkloppingen.

De geneesmiddelenautoriteit waarschuwde in 2011 dat Concerta hart- en vaatproblemen en agressie kan veroorzaken. Een aanvraag van de fabrikant voor toepassing van het middel bij nieuwe volwassen gebruikers werd afgewezen.

Inspectie

Toch willen psychiaters het middel blijven gebruiken. Het middel is onterecht als onveilig bestempeld, stelt voorzitter Sandra Kooij van de richtlijnencommissie van de NVvP. Volgens haar komt dat door onkunde en onbekendheid.

Het is zeer ongebruikelijk om een niet goedgekeurd middel voor te schrijven, laat staan op massale schaal. Toch betekent dit niet dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg ingrijpt. Medicijnen die als onveilig worden beschouwd kunnen voor individuele patiënten een meerwaarde hebben.

De inspectie zou er dan ook geen probleem in zien dat de psychiaters het middel in de eigen richtlijnen willen opnemen. De inspectie beoordeelt alleen of artsen de risico's goed hebben afgewogen en of genoeg is gedaan om risico's te beheersen.

 
Bron: Novum | Foto:  ANP
NIEUWSUPDATE
De afgelopen week stond in de krant dat maar liefst 1,2 miljoen Nederlanders te kampen heeft met chronische huidkla...
Deze week raasde de storm over het land. Nadat het weer opgeklaard was, hoorde Juglen Zwaan veel mensen om zich heen klagen o...
Het is geen geheim dat kanker steeds vaker voorkomt. Zelfs jonge kinderen krijgen er in toenemende mate mee te maken. Een van...