Verberg deze melding
Om u beter van dienst te zijn maakt wellness-kadobon.nl gebruik van cookies.
Bezig met laden, een moment geduld a.u.b...
Inlog Deelnemer
Deelnemer woorden?
Volg ons ook op:
Onze garanties:
  • Veilig betalen
  • Directe levering via email
  • Levering per post binnen 3 werkdagen
  • 24 uur per dag bereikbaar

Brood laten staan gevaarlijk?

Beste lezer,

Deze week waarschuwde hoogleraar Robin Peeters dat het laten staan van brood gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid. De reden daarvoor zou zijn dat je volgens hem dan een verhoogd risico hebt op een jodiumtekort. Hij adviseert om de dag met minstens 2 sneetjes te beginnen. Moeten we dit advies serieus nemen of is er ook een andere waarheid? Daarover meer.

Brood bestaat voornamelijk uit koolhydraten die in het lichaam gewoon als suiker worden opgenomen. Brood verhoogt dan ook sterk de bloedsuikerspiegel. In een land waar bijna 50% van de bevolking last heeft van overgewicht en waar 1 miljoen diabeten leven, vind Juglen Zwaan het adviseren van koolhydraatrijk brood niet zo handig. Het argument dat er jodium in zit vindt hij allesbehalve sterk. Als we jodium aan cola toevoegen, moeten we dan allemaal aan de cola?

Brood heeft veel nadelen in zijn ogen. Het bevat veel calorieën in de vorm van zetmeel. Zetmeel bevat glucose en dat is een type suiker. Daarbij kunnen veel mensen, zonder dat ze het weten, niet tegen gluten. Ongeveer de helft van de Nederlanders kampt met darmklachten. Het Voedingscentrum raadt ons aan om brood te eten vanwege de vezels, maar deze vezels zijn zo fijngemalen dat ze nagenoeg niets meer voor onze gezondheid doen.

Zout
Nu komt het… Het Voedingscentrum, de overheid en de consumentenbond waarschuwen veelvuldig voor het gebruik van zout. Zout zou de gezondheid ernstige schade toebrengen omdat het volgens hen onze aderen beschadigt. Maar deze partijen raden wel brood aan omdat er jodium in zit en aan brood wordt bakkerszout toegevoegd. Bakkerszout is niets anders dan natriumchloride, kaliumjodide en antiklontermiddel E535. E535 is een synthetisch antiklontermiddel, dat ook wel de naam natriumferrocyanide draagt. Cyanide is in deze verbinding licht giftig. Het zout is arm aan mineralen en doet weinig goeds voor onze gezondheid.

Brood
In brood zitten, vergeleken met groenten, maar weinig vitaminen en mineralen. In feite is brood een lege bron van koolhydraten. Juglen en ook wij vragen ons af waarom professoren en het Voedingscentrum deze lege bron van koolhydraten telkens de hemel in prijzen. We bewegen ons bijna allemaal te weinig, waardoor we weinig koolhydraten verbranden. We zijn toch dik genoeg? 

Andere bronnen
Voor vitaminen en mineralen kunnen we de lege koolhydraten zoals brood, pasta en witte rijst vervangen door meer groenten. We krijgen dan meer dan genoeg vezels binnen en hebben daar echt geen brood voor nodig. Voor jodium zijn er ook veel opties. Je kunt wekelijks wilde vis zoals haring of makreel op het menu zetten, maar er zijn ook genoeg plantaardige alternatieven. Wat dacht je van zeewierpastazeewieren of zeekraal? Ook kelp is een goede optie. In Keltisch zeezout zit niet zo heel veel jodium, maar er is tegenwoordig ook Keltisch zeezout met zeewier verkrijgbaar. In zeewierpasta zit zoveel jodium, dat je het niet elke dag mag eten, anders kun je juist een teveel aan jodium binnenkrijgen. Vitals heeft tegenwoordig ook Concentrace (ontzilt zeewater) met mineralen uit de zee. Je kunt hiervan een druppel aan je glas water toevoegen voor extra mineralen zoals jodium. Je kunt ook geconcentreerde jodium aan je water toevoegen in de vorm van Lugols. Juglen vind dat niet zo lekker omdat jodium een sterke smaak heeft.

De laatste tijd neemt Juglen in de avond wat ontzilt zeewater met magnesium van keltischzeezout.com. Dit is geheel natuurlijk en werkt zeer krachtig. Het bevat naast vele mineralen zoals jodium vooral magnesium uit de zee. Juglen  merkt dat de werking krachtiger is dan magnesium in de synthetische vorm. Het is vloeistof in glazen ampullen, heel bizar en even wennen in gebruik. Wil je daar meer over weten lees dan de uitgebreide review  die Monique van de Vloed daarover schreef.  

 

Een gezonde week 

 

 

Bron: Nieuwsbrief Juglen Zwaan d.d. 21 februari 2016

NIEUWSUPDATE
De afgelopen week stond in de krant dat maar liefst 1,2 miljoen Nederlanders te kampen heeft met chronische huidkla...
Deze week raasde de storm over het land. Nadat het weer opgeklaard was, hoorde Juglen Zwaan veel mensen om zich heen klagen o...
Het is geen geheim dat kanker steeds vaker voorkomt. Zelfs jonge kinderen krijgen er in toenemende mate mee te maken. Een van...