Verberg deze melding
Om u beter van dienst te zijn maakt wellness-kadobon.nl gebruik van cookies.
Bezig met laden, een moment geduld a.u.b...
Inlog Deelnemer
Deelnemer woorden?
Volg ons ook op:
Onze garanties:
  • Veilig betalen
  • Directe levering via email
  • Levering per post binnen 3 werkdagen
  • 24 uur per dag bereikbaar

Beste lezer,

Afgelopen week heeft onderzoeksbureau iVox de resultaten bekendgemaakt van hun onderzoek naar darmklachten bij Nederlanders. Er werden 1000 Nederlanders ondervraagd. Ruim 60% gaf aan regelmatig spijsverteringsproblemen te hebben. Slechts 25% neemt de klachten serieus en maakt zich zorgen, de rest steekt de kop in het zand. In dit artikel kijken we naar de mogelijke oorzaken en oplossingen bij darmklachten.

De laatste 50 jaar is ons voedingspatroon radicaal veranderd. Nog geen 100 jaar geleden was al onze voeding biologisch. Nu is dat slechts een klein gedeelte en bevatten de meeste groenten en fruit bestrijdingsmiddelen. Deze bestrijdingsmiddelen hebben een negatieve invloed op de samenstelling van onze darmflora. Wat we eten is drastisch veranderd. We eten meestal gemaksvoeding met een lage nutritionele waarde. Ons lichaam is ingesteld op oervoeding en niet op bewerkte voeding uit een fabriek. Onze goede bacteriën in de darmen sterven af door verkeerde voeding, waardoor de ziekmakende bacteriën vrij spel krijgen.

De Griekse grondlegger van de westerse geneeskunde, Hippocrates, zei al dat de dood in de darmen huist. De basis van onze gezondheid begint bij gezonde darmen. Het immuunsysteem is afhankelijk van gezonde darmen. Maak de darmen ziek en het hele lichaam zal volgen. Hoe krijg je de darmen gezond? Een belangrijke sleutel ligt in het voeden van de darmbacteriën met het juiste voedsel.

Darmspecialist Saskia van As brengt binnenkort een boek uit over hoe je je darmbacteriën het best kunt voeden. Ze heeft Juglen gevraagd om haar boek te proeflezen. Juglen staat ervan versteld hoeveel nieuwe inzichten er de laatste jaren bij zijn gekomen. De meeste diëten richten zich op het helen van de dunne darm. De dikke darm wordt vaak over het hoofd gezien. Vooral in de dikke darm leven duizenden soorten micro-organismen die onze gezondheid in grote mate beïnvloeden. Deze darmbacteriën produceren slijmstoffen die de darm beschermen. Ook produceren ze vetten die als voeding dienen voor andere darmbacteriën. Interessant is ook dat deze darmculturen vele vitaminen produceren, zoals vitamine K. Elk mens heeft een unieke samenstelling van bacteriën in zijn darm, net zoals elk mens een unieke vingerafdruk heeft.

De dunne darm is ontzettend belangrijk, want wanneer deze ziek wordt en lekt, kunnen verkeerde voedingsstoffen in het bloed komen. Zo kunnen ontstekingen, huidklachten en auto-immuunziekten optreden. In het lichaam wordt ongeveer 90 tot 95% van de serotonine, een feelgood stofje, in de darmen gemaakt. Een tekort aan deze stof kan zorgen voor depressiviteit, lusteloosheid en vermoeidheid. Een ongezonde darm kan zo de werking van de hersenen negatief beïnvloeden. Als onze darmbacteriën gezond en blij zijn, zijn wij dat meestal zelf ook.

In geval van darmklachten tasten de meeste artsen in het duister. Veel artsen schuiven het dan af op PDS (Prikkelbare Darm Syndroom), maar eigenlijk spelen hier heel andere zaken, zoals een verkeerd voedingspatroon. Omdat artsen tijdens hun opleiding nauwelijks onderwezen worden op het gebied van voeding, zullen we hier zelf op onderzoek uit moeten gaan.

Gemiddeld bestaat 80% van wat we eten uit slechts 10 voedselsoorten, met op nummer één… tarwe! Ik eet het zelf nauwelijks nog. Het is puur zetmeel, wat niets anders is dan glucose. Deze glucose komt vrij in de darmen en voedt de verkeerde darmbacteriën, zoals Candida. Sommige mensen vermijden suiker, maar gaan los op brood. Eigenlijk eten deze mensen dus nog steeds veel suiker. Tarwe zit in zoveel dingen. Denk aan brood, pasta, couscous, ontbijtkoek, evergreen, crackers, soep, koek, snoep en nog veel meer. In tarwe zitten ook nog eens gluten, wat voor veel mensen met een glutenintolerantie problemen geeft bij de spijsvertering.

 Zeewier bron van vezels

Het is het beste om gezonde vezels te eten uit groente en fruit, want die bestaan uit gezonde essentiële suikers zoals mannose, fucose en ribose. Je kunt deze suikers ook als supplement kopen voor meer dan €100,- per potje. Elke capsule bevat minder dan 1 gram essentiële suikers. Maar volgens Saskia van As kan het goedkoper. Zeewier en paddenstoelen zoals shiitake bevatten ook veel essentiële suikers die onder andere de darmbacteriën voeden. Ik ben heel enthousiast over zeewier, maar er is moeilijk aan te komen. Nu ben ik op zoek gegaan en kwam uit bij zeewierpasta van Seamore. Dit groeit in het wild in Ierland en is bijna niet van tarwepasta te onderscheiden. Ik eet het ook gewoon als pasta. Er zitten extreem veel voedingsstoffen in, zoals de eerder genoemde vezel fucose, maar ook 14,6 mg jodium per 100 gram! Vooral voor mensen die geen brood meer eten is jodium zeer belangrijk. In dit zeewier zit ook twee keer zoveel ijzer als in spinazie en bevat het een flinke dosis omega 3. Omdat het bijna nergens te krijgen is, heb ik de producent gebeld met als gevolg dat ik dit zeewier in onze webwinkel heb gezet!

 

Obstipatie

Een ander probleem dat Juglen tegenkwam is, dat veel mensen verstopt zijn. Ze hebben last van obstipatie. Nu blijkt dat, naast verkeerde voeding, dit ook kan komen door onze toiletten! Bijna 80% van de wereld ontlast zich gehurkt. Het blijkt dat we hiervoor gebouwd zijn. De oermens ontlastte zich altijd gehurkt, dus de huidige toiletten zijn eigenlijk tegennatuurlijk. In gehurkte positie opent de endeldarm zich, wat resulteert in een soepelere toiletgang. Ik ontdekte zelfs dat vooral vrouwen op een normaal toilet de blaas niet volledig kunnen legen wat een hoger risico op blaasontsteking teweeg brengt. Juglen is op zoek gegaan naar een oplossing en is uitgekomen bij de Squatty Potty.

Dit is een speciale kruk die om het toilet gezet kan worden die de benen verhoogt, zodat de houding weer overeenkomt met de hurkpositie. Juglen heeft het zelf geprobeerd en moest er enkele dagen aan wennen, maar inmiddels wil hij niet anders meer. Omdat dit van grote waarde kan zijn, heeft Juglen de importeur benaderd met de vraag of hij ook dit in zijn webwinkel mocht plaatsen. De importeur doet dit normaal gesproken niet, maar het bleek een oud-cursist van Juglen. Om deze reden heeft Juglen de Squatty Potty nu bij uitzondering in zijn webwinkel. Om dit te vieren heeft hij besloten de Squatty Potty alleen deze week zonder verzendkosten te versturen. Vul bij het afrekenen “SquattyPotty” in en de korting wordt direct verrekend!

 

Mocht je verder geïnteresseerd zijn in de nieuwste kennis en inzichten over de gezondheid van de darmen, dan is de seminar van Saskia van As bij ons in Soest echt een aanrader. Ze zal diep ingaan op de gezondheid van de darm. Hoe zit het spijsverteringsproces in elkaar en wat zijn de verstorende factoren? Wat kun je nu beter niet eten en wat beter wel? Het seminar is op zondagmiddag 25 oktober. Aanmelden kan hier.

Een gezonde week!

 

Bron:  Nieuwsbrief Juglen Zwaan d.d.27 september 2015

NIEUWSUPDATE
De afgelopen week stond in de krant dat maar liefst 1,2 miljoen Nederlanders te kampen heeft met chronische huidkla...
Deze week raasde de storm over het land. Nadat het weer opgeklaard was, hoorde Juglen Zwaan veel mensen om zich heen klagen o...
Het is geen geheim dat kanker steeds vaker voorkomt. Zelfs jonge kinderen krijgen er in toenemende mate mee te maken. Een van...