Verberg deze melding
Om u beter van dienst te zijn maakt wellness-kadobon.nl gebruik van cookies.
Bezig met laden, een moment geduld a.u.b...
Inlog Deelnemer
Deelnemer woorden?
Volg ons ook op:
Onze garanties:
  • Veilig betalen
  • Directe levering via email
  • Levering per post binnen 3 werkdagen
  • 24 uur per dag bereikbaar

Gezonde leefstijl kan effect van stress verminderen

 

 

Het effect van stress bouwt zich op in het lichaam en versnelt de celveroudering. Nieuw onderzoek laat echter zien dat deze negatieve effecten verminderd kunnen worden met een gezond eetpatroon, beweging en nachtrust.

Onderzoekers van de University of California, San Francisco bestudeerden 239 vrouwen na de overgang die niet rookten. Ze keken vooral naar hoeveel de vrouwen bewogen, hoe gezond ze aten en of ze goed sliepen gedurende een periode van een jaar. Ook was er aandacht voor eventuele stressvolle momenten gedurende het onderzoek. Het bloed van de vrouwen werd zowel aan het begin als het einde van het jaar onderzocht.

Telomeren

"Bij de vrouwen met een gezonde leefstijl was minder sprake van telomeer verkorting dan bij vrouwen die ongezonder leefden", aldus onderzoeker Eli Puterman. "Het is dus erg belangrijk dat we een gezonde leefstijl aanbevelen, zeker in tijden van stress." Telomeren zijn de beschermende uiteindes van een chromosoom, vergelijkbaar met het plastic uiteinde van een veter. Oude cellen hebben chromosomen met een korter telomeer dan jonge cellen. Telomeren hebben invloed op hoe snel de cel oud wordt. Ze bestaan uit combinaties van DNA en eiwitten. Wanneer een telomeer korter wordt, verzwakt de structuur en sterft de cel uiteindelijk.

Stress

"Dit onderzoek laat zien dat stress de veroudering van immuuncellen bij volwassen kan versnellen, zelfs in een relatief korte periode van een jaar", vertelt Puterman. "Het echt goede nieuws is dat beweging, gezonde voeding en voldoende slaap tijdens periode van stress dit proces kunnen afremmen."

 

Bron: nu.nl | Beeld: Pixabay


 

NIEUWSUPDATE
De afgelopen week stond in de krant dat maar liefst 1,2 miljoen Nederlanders te kampen heeft met chronische huidkla...
Deze week raasde de storm over het land. Nadat het weer opgeklaard was, hoorde Juglen Zwaan veel mensen om zich heen klagen o...
Het is geen geheim dat kanker steeds vaker voorkomt. Zelfs jonge kinderen krijgen er in toenemende mate mee te maken. Een van...