Verberg deze melding
Om u beter van dienst te zijn maakt wellness-kadobon.nl gebruik van cookies.
Bezig met laden, een moment geduld a.u.b...
Inlog Deelnemer
Deelnemer woorden?
Volg ons ook op:
Onze garanties:
  • Veilig betalen
  • Directe levering via email
  • Levering per post binnen 3 werkdagen
  • 24 uur per dag bereikbaar

Beste lezer,

Deze week is bekend geworden dat één op de drie Nederlanders diabetes type 2 zal krijgen. Nederlandse onderzoekers van de Erasmus Universiteit hebben dit geconcludeerd na een onderzoek van ruim 14 jaar onder meer dan 10.000 mensen. De resultaten zijn inmiddels in het zeer gerespecteerde tijdschrift The Lancet gepubliceerd. Hoe heeft het zo ver kunnen komen en wat kunnen we hieraan doen?

Elke 6 seconden sterft er op de wereld iemand aan de gevolgen van diabetes. Diabetes is volgens experts verantwoordelijk voor meer doden dan hiv, tuberculose en malaria bij elkaar. Daarom stellen wetenschappers dat het tijd is voor een suikertax: suikerrijke voeding extra belasten. Of dat zin heeft valt te betwijfelen, want zelfs met een suikertax van 25% blijft deze bewerkte voeding vaak goedkoper dan de gezondere snacks. Wellicht dat een suikertax in combinatie met subsidie op gezonde producten wel effect heeft?

Vorige week stond Juglen Zwaan bij een benzinepomp in de rij en keek eens goed om zich heen. Hij kon zijn ogen niet geloven! Bij de kassa trof hij een single pack Snickers aan voor 90 cent en voor €1,10 een duo pack. Dus voor slechts 20 cent meer krijg je twee keer zoveel calorieën in de vorm van suiker. Bij McDonalds is het niet veel anders. Een ‘meal’ kost daar ongeveer 5 euro, maar voor 50 cent extra worden de porties in grootte verdubbeld. Een vreemd fenomeen als je het ons vraagt.

Wij denken dat suiker de grote boosdoener is die diabetes veroorzaakt en we wijzen bijna allemaal naar de grote boze fabrikanten. Toch is dit maar de halve waarheid. Diabetes ontstaat niet alleen door suiker. Andere belangrijke factoren zijn namelijk overgewicht en gebrek aan beweging. Dat laatste is iets wat we helemaal zelf in de hand hebben.

Suiker uit onze voeding wordt in ons lichaam opgeslagen. Het is goed om regelmatig de voorraad te verversen, zodat de gevoeligheid voor insuline intact blijft. Het allerbeste is om voor elke maaltijd (dus ook voor het ontbijt) even te bewegen. Zo simuleren we de oermens die op jacht gaat en pas na de inspanning te eten heeft. De suikervoorraad in de vorm van glycogeen wordt zo geleegd en kan weer aangevuld worden zonder dat we onze cellen lastigvallen met een overmaat aan suikers.


Nieuw is ook,
dat teveel vet verantwoordelijk kan zijn voor insulineresistentie. De vetten in het bloed blokkeren dan de receptorwerking voor het hormoon insuline. Daarom kunnen we ons maar beter matigen in het gebruik van vetten en suikers. Maar wat dan wel?Het ware tekortWe hebben altijd discussies over een tekort aan nutriënten, maar het ware tekort ligt bij de vezels. Ruim 90% van de Nederlanders krijgt dagelijks te weinig vezels binnen. Juglen heeft het niet over vezels in brood, want dat is net houtrasp. Hij heeft het over vezels in groenten en fruit. Hierin zitten meer dan 30 verschillende soorten vezels. Per dag hebben we tussen de 30 tot 40 gram vezels nodig. Vezels zorgen ervoor dat je je sneller verzadigd voelt, waardoor je eerder stopt met eten. Ook zorgen vezels dat suiker minder snel wordt opgenomen in het bloed. De vezels worden niet in de dunne darm afgebroken, maar in de dikke darm gefermenteerd. Hierdoor worden de darmbacteriën gevoed, waardoor de algehele gezondheid sterk wordt bevorderd.

Bewerkte rommel
De meeste bewerkte voeding is ontdaan van vezels. Frisdranken en gepasteuriseerde sappen spannen de kroon: dat is eigenlijk vloeibaar snoep en zouden wij als eerste laten staan. In de krant stond dat wetenschappers van Harvard naar aanleiding van een onderzoek onder bijna 100.000 mensen concludeerden, dat als mensen weer zelf gaan koken, met veel groente en fruit, diabetes type 2 te voorkomen is.

Bewegen
Anders eten is niet genoeg om diabetes te voorkomen. Diabetes is echt een lifestyle ziekte. Er zal ook meer bewogen moeten worden. Een kwartier per dag sporten kan een gigantisch effect hebben. Sterker nog, 7 minuten per dag zorgt al voor een groot verschil. Juglen heeft nu een hometrainer en een kettlebell gekocht, want ook hij zit soms net iets te lang achter de computer. Wat hij ook altijd prettig vind is The 7 minute workout. Soms krijgt hij al spierpijn door even 7 minuten alles te geven. Het is echt een lekker gevoel als je het eenmaal hebt gedaan.

Doen
Bijna iedereen weet denk ik wel dat bewegen gezond is, maar velen doen dat evengoed niet. We gaan meestal voor plezier op de korte termijn, zelfs als ons dat op de lange termijn pijn bezorgt. Toch is dit een illusie, want als je gezonder gaat eten en je meer beweegt, dan geeft dat op korte en lange termijn veel voldoening. Het is een kwestie van gewoontes veranderen, maar helaas veranderen we die meestal pas als we tegen de lamp lopen…

De feestdagen
De feestdagen gaan meestal gepaard met suikerrijke hapjes. Veel kinderen weten niet beter. In de zoektocht van Juglen naar betere alternatieven is hij de 100% Suikervrij E-books tegengekomen van Carola van Bemmelen, met suikerbewuste recepten voor de feestdagen. Deze heeft hij inmiddels in zijn webshop gezet met een leuke combi-aanbieding erbij. Ook heeft Amber Albarda speciaal een boek geschreven met gezondere alternatieven voor de feestdagen. En sinds deze week is er ook het Groene stevia kookboek van Monique van der Vloed.

Nieuw: Brood van Ralph Moorman

Afgelopen week was Juglen op het feestje van Ralph Moorman, waar hij zijn glutenvrije brood presenteerde. Juglen heeft het geproefd en kon het niet van vers brood uit eigen oven onderscheiden. In dit brood zit voornamelijk biologische haver, met wat kokosolie. Het was echt heerlijk! Het brood is rijk aan gezonde vezels, waardoor het de bloedsuikerspiegel niet uit balans brengt. Nieuwsgierig geworden? In deze blog lees je wat er precies nog meer in zit. 

Een gezonde week

Bron: Nieuwsbrief Juglen Zwaan (aHealthylife.nl) datumL 22 november 2015

NIEUWSUPDATE
De afgelopen week stond in de krant dat maar liefst 1,2 miljoen Nederlanders te kampen heeft met chronische huidkla...
Deze week raasde de storm over het land. Nadat het weer opgeklaard was, hoorde Juglen Zwaan veel mensen om zich heen klagen o...
Het is geen geheim dat kanker steeds vaker voorkomt. Zelfs jonge kinderen krijgen er in toenemende mate mee te maken. Een van...