Verberg deze melding
Om u beter van dienst te zijn maakt wellness-kadobon.nl gebruik van cookies.
Bezig met laden, een moment geduld a.u.b...
Inlog Deelnemer
Deelnemer woorden?
Volg ons ook op:
Onze garanties:
  • Veilig betalen
  • Directe levering via email
  • Levering per post binnen 3 werkdagen
  • 24 uur per dag bereikbaar

Beste Lezer, 

Nu de meeste mensen met vakantie zijn, is de komkommertijd echt aangebroken. Kranten herhalen eerdere berichten nog even uitgebreid en gieten daarmee oude wijn in nieuwe vaten. Juglens mailbox is rustiger dan normaal, dat komt goed uit, want zo kan hij wat achterstallige klussen afmaken. Omdat het nu komkommer tijd is, heeft Jugeln  besloten deze nieuwsbrief dan ook daadwerkelijk aan de komkommer te wijden. Een ode aan de komkommer!

Juglen eet graag komkommer. Bij hem staat deze groente dan ook dagelijks op het menu. Ook deze week heeft hij er weer een aantal in huis gehaald. Hij was erg verrast toen hij zag dat de biologische komkommers op dit moment voor minder dan een 1 euro te koop zijn. Dat komt omdat het nu echt komkommertijd is! Van juni t/m september komen ze vers van het land. Meestal worden komkommers in kassen gekweekt, maar dat hoeft niet. Als je een eigen tuin hebt kun je komkommers ook zelf kweken. De komkommer wordt altijd tot de groenten gerekend, maar is eigenlijk technisch gesproken een fruitsoort. De komkommer staat in de top 10 van meest gegeten groenten ter wereld!

Het zal je misschien niets verbazen dat de komkommer familie is van de pompoenen en de meloenen. Er bestaan pompoenen en meloenen die net als de komkommer groen en langwerpig zijn. Augurken zijn eigenlijk minikomkommers, die vroeger nog gefermenteerd werden. Tegenwoordig worden ze in azijn en pekel gelegd. Vroeger kwam de zure smaak via het fermentatieproces door bacteriën, wat een positief effect had op de gezondheid. Gefermenteerde voedingsmiddelen zijn een probioticum voor onze darmflora, waardoor de beestjes in de buik weer worden aangevuld en aangesterkt.

Veel mensen zien de komkommer als een loze vrucht, met enkel water. Hiermee doen we de komkommer echt te kort. De komkommer bevat zeer weinig calorieën en veel vezels. Vezels verminderen het hongergevoel en voeden de darmbacteriën. Er zit inderdaad flink wat vocht in de komkommer, maar dit vocht bevat tal van mineralen en vitaminen. Met name vitamine K, silicium en molybdeen zijn rijk vertegenwoordigd in de komkommer. De mineralen uit groenten zijn organisch, wat betekent dat je lichaam deze makkelijk kan opnemen. Silicium draagt bij aan sterkere nagels en mooier haar.

Veel mensen schillen de komkommer, maar dat is echt zonde! De meeste voedingsstoffen zitten namelijk in of net onder de schil. De donkergroene schil bevat stoffen zoals chlorofyl en luteïne. Chlorofyl is bladgroen en zuivert ons bloed. Luteïne werkt helend op de ogen.

 

Veel mensen bewaren komkommers in de koelkast. Dit kun je beter niet doen, want dan wordt de komkommer langzaam steeds zachter tot het uiteindelijk enkel snot is. Een koude komkommer smaakt ook niet optimaal. Het beste is de komkommer op kamertemperatuur te eten. Het bewaren kan het beste koel en donker.

Mensen die Juglen al langer volgen weten dat hij elke dag een sapje uit zijn slowjuicer drinkt. De basis van dit sap is komkommer, die hij vaak combineert met wortel, biet, selderij en kiemen. Dit sapje is dus arm aan suiker, maar enorm rijk aan nutriënten. Hij gebruikt komkommers ook vaak door de salade. Ze zijn prima te spiraliseren met de spirelli. Hierdoor wordt de maaltijd niet alleen feestelijk, maar eet je er ook makkelijker meer van. Omdat wij Nederlanders structureel te weinig groente en fruit eten kunnen we dat goed gebruiken.

De meeste westerlingen eten de komkommer koud, maar Aziaten weten dat komkommers warm ook lekker zijn. In een roerbakschotel of gewokt met groenten, heerlijk! 

Tot zover de lofzang over de komkommer. 

Een gezonde week.

Bron: Nieuwsbrief Juglen Zwaan d.d. 9 augustus

 

 

NIEUWSUPDATE
De afgelopen week stond in de krant dat maar liefst 1,2 miljoen Nederlanders te kampen heeft met chronische huidkla...
Deze week raasde de storm over het land. Nadat het weer opgeklaard was, hoorde Juglen Zwaan veel mensen om zich heen klagen o...
Het is geen geheim dat kanker steeds vaker voorkomt. Zelfs jonge kinderen krijgen er in toenemende mate mee te maken. Een van...