Verberg deze melding
Om u beter van dienst te zijn maakt wellness-kadobon.nl gebruik van cookies.
Bezig met laden, een moment geduld a.u.b...
Inlog Deelnemer
Deelnemer woorden?
Volg ons ook op:
Onze garanties:
  • Veilig betalen
  • Directe levering via email
  • Levering per post binnen 3 werkdagen
  • 24 uur per dag bereikbaar

Beste lezer,  

Het nieuwe jaar is goed van start gegaan, want de onafhankelijke voedselwaakhond Foodwatch heeft een aantal bedrijven op de knieën gekregen. Sinds enkele jaren looft deze stichting Het Gouden Windei uit aan producenten van voedingsmiddelen die onwetende consumenten op het verkeerde been zetten. Het publiek mag zelf kiezen en het product met de meeste stemmen krijgt deze prijs. De ‘eer’ ging dit jaar naar Albert Heijn die cranberries als superfood verkoopt, terwijl deze voor slechts één derde uit cranberries bestaat en maar liefst twee derde uit suiker!

Nadat bekend werd dat Het Gouden Windei naar Albert Heijn ging, heeft deze grootgrutter op slag beterschap beloofd. Dit product zal spoedig onder handen genomen worden en het suikergehalte zal verlaagd worden, zodat het voor 60% uit cranberries zal bestaan. Bovendien wordt deze superfood dan volledig biologisch. 

Op zich mooi dat Foodwatch dit voor elkaar heeft gekregen, maar eigenlijk is het ontzettend jammer dat Albert Heijn zich schuldig maakt aan dit soort praktijken. Ik, Juglen Zwaan, vind het trouwens helemaal van de gekke dat de overheid, NVWA en het Voedingscentrum gewoon toekijken en geen actie ondernemen. Foodwatch is een onafhankelijke organisatie, die het moet hebben van donaties; Juglen’s steun hebben ze. De toezichthouders en overheidsinstanties zijn druk bezig met het bedenken van regeltjes, terwijl de realiteit volkomen aan ze voorbij gaat, waardoor Foodwatch het gat moet invullen.

 

Het probleem is eigenlijk dat er geen controleurs zijn voor de controleurs. Er zijn wel veel lobbyisten van grote multinationals die de beleidsmakers maar al te graag een handje helpen. Ook zie je dat politici na hun regeerperiode vaak in dienst gaan bij bedrijven waar ze voorheen het beleid voor ontwikkelden. Veel beleidsmakers zitten met een dubbele pet op, waardoor misstanden gemakkelijk ontstaan.

Enkele weken geleden lag de nieuwe Gezondgids van de Consumentenbond op de deurmat. Er stond een interview in met de directrice van het Voedingscentrum, Gerda Feunekes. Ze vond dat nieuwe stromingen zoals de Hormoonfactor van Ralph Moorman onzin is en dat bloggers desnoods met advocaten aangepakt moeten worden om ze te dwingen zich bij de realiteit te houden. Op de stelling dat ze niet geheel onpartijdig is omdat ze een ex-Unilever medewerker is antwoordde ze, dat ze welzeker onpartijdig is. Ze wil namelijk voeding beter en gezonder maken. Ze vertelde dat ze bij Unilever aan bouillonblokjes werkte. In werkelijkheid zit in alle bouillonblokjes van Unilever de smaakversterker E621, al dan niet onder een schuilnaam zoals gistextract. Dit E-nummer krijgt absoluut code rood en wordt wetenschappelijk in verband gebracht met o.a. ALShoofdpijnfibromyalgienierfalen en vetzucht. Juglen vind het onbegrijpelijk dat mensen die deze chemische kunstvoeding liefhebben aan het roer staan bij een ‘onafhankelijk’ Voedingscentrum. Zolang dit soort praktijken doorgaat, blijft Foodwatch een belangrijke taak vervullen en steunt hij deze organisatie dan ook graag!

Hoewel Albert Heijn de eerste prijs won waren er meer goede kansmakers. De tweede prijs ging naar het ‘verantwoorde’ tussendoortje van Liga. De variant melk-aardbei bevat in werkelijkheid maar 0,03% aardbeienpoeder met enorm veel suiker. Liga is niet van plan dit aan te passen. Aldi beloofde daarentegen wel beterschap. Ze verkopen namelijk een truffelpasta waar slechts 0,0006% truffel in zit. Je zou bijna zeggen dat het om een geneeskrachtig product gaat met homeopathische verdunning. Omdat de Aldi dit zelf ook wat weinig vindt, gaat dit bedrijf de verpakking aanpassen.

Door Foodwatch gaan supermarkten de receptuur van hun light pindakaas ook aanpassen. Een product mag namelijk light heten als er 30% minder vet in zit. Dat de pindakaas 451% meer suiker bevat maakt niet uit. Vet verzadigt en stilt de honger voor langere tijd. Veel suiker zorgt voor een bloedsuikerpiek met daarna een dip, waardoor het verlangen naar nog meer suiker onweerstaanbaar wordt. Een typisch voorbeeld van beleidsmakers die zelf ook door de bomen het bos niet meer zien.

Een gezond en vitaal 2016

 

Bron: Nieuwsbrief Juglen Zwaan d.d. 10 januari 2016

 

NIEUWSUPDATE
De afgelopen week stond in de krant dat maar liefst 1,2 miljoen Nederlanders te kampen heeft met chronische huidkla...
Deze week raasde de storm over het land. Nadat het weer opgeklaard was, hoorde Juglen Zwaan veel mensen om zich heen klagen o...
Het is geen geheim dat kanker steeds vaker voorkomt. Zelfs jonge kinderen krijgen er in toenemende mate mee te maken. Een van...