Verberg deze melding
Om u beter van dienst te zijn maakt wellness-kadobon.nl gebruik van cookies.
Bezig met laden, een moment geduld a.u.b...
Inlog Deelnemer
Deelnemer woorden?
Volg ons ook op:
Onze garanties:
  • Veilig betalen
  • Directe levering via email
  • Levering per post binnen 3 werkdagen
  • 24 uur per dag bereikbaar

Beste lezer, 

De afgelopen week verscheen in de krant dat mensen die regelmatig noten en pinda’s eten een hogere levensverwachting hebben. Het onderzoek is uitgevoerd door de Universiteit van Maastricht. Sinds 1986 werd het eetgedrag en de sterfte bijgehouden van maar liefst 120.000 Nederlanders. Volgens de onderzoekers zijn de goede vetten, vitamines, vezels en antioxidanten verantwoordelijk voor de positieve uitwerking. Juglen twijfelt hier ernstig aan. Hieronder wordt uitgelegd waarom.

Er zijn experimentele onderzoeken en observationele onderzoeken. Bij een experimenteel onderzoek worden makkelijker de variabelen uitgesloten zodat een causaal verband, oorzaak en gevolg, is waar te nemen. Bij een observationeel onderzoek kan slechts een correlatie worden vastgesteld, een mogelijk verband. IJsjes zorgen voor meer mensen op het strand. Dat is duidelijk waar te nemen. Hoe meer ijsjes er verkocht worden, hoe meer mensen er op het strand komen. Dat kan je conclusie zijn, maar misschien zijn er nog andere factoren, zoals in dit duidelijke voorbeeld, het weer.

Mensen die noten eten, zijn vaak bewuster met gezondheid bezig. Bewustere mensen grijpen minder snel naar chips, frisdrank of andere ongezonde snacks. De vraag is dan ook of de levensverlengende werking door het eten van noten komt, of door het niet eten van junkfood.

Juglen denkt dat gezonde voeding pas echt gezond is als je de beste kwaliteit ervan in huis haalt. Keltisch zeezout is gezonder dan geraffineerd keukenzout. Honing is gezonder dan tafelsuiker en extra vierge olijfolie is gezonder dan bewerkte zonnebloemolie. Zo is het ook met noten. Juglen dacht vroeger altijd goed bezig te zijn, maar de waarheid bleek anders.

Hij woonde 10 jaar geleden in Zeist aan een plein, waar elke week een markt werd gehouden. Hij hoefde maar 15 meter te lopen of hij stuitte al op een notenkraam. Elke week haalde hij daar zijn nootjes, want hij wilde wel gezond zijn. Steevast haalde hij daar cashewnoten, pistache en een notenmix. Dit alles om zijn gezondheid een boost te geven. Toch waren deze noten verre van gezond.

Het grootste probleem van noten in de handel is dat ze gebakken worden in geoxideerde omega 6 vetten. Vaak staan plantaardige vetten zoals arachide-, zonnebloem- of sojaolie aan de basis van het frituurvet. We zeggen wel altijd dat patat slecht is en mijden de snackbar, maar staan ondertussen gewoon uit de frituur te eten via de noten. We noemen het branden, maar eigenlijk is het gewoon frituren. Noten zijn al heel vet van zichzelf, als je ze dan ook nog gaat bakken, krijg je veel vet binnen. De geoxideerde omega 6 vetten werken ontstekingsbevorderend en zijn een bron van lege calorieën.

Het beste is om noten rauw te eten of anders geroosterd. Geroosterde en gebakken noten krijgen door de hoge temperatuur waar ze aan worden blootgesteld wel een bruin laagje dat lekker ruikt. Dat laagje noemen we ook wel acrylamide. Dit is kankerverwekkend. Laat daarom alles wat je bakt liever niet te bruin worden.

Eigenlijk zouden we noten even moeten laten weken en dan drogen, bijvoorbeeld in een droogoven. Je kunt ze daarna maanden bewaren. Het weken zorgt ervoor dat eventuele antinutriënten verminderen, zodat de opname van voedingsstoffen door de spijsverteringsorganen daarna makkelijker gaat.

Veel mensen noemen een pinda een noot, maar dat is niet correct. Pinda’s vallen onder de peulvruchten. Deze zijn rijk aan lectinen en sopaninen. Als Juglen teveel peulvruchten eet, krijgt hij na verloop van tijd gewrichtsklachten. Om die reden eet hij geen pinda’s meer, hoe lekker ze ook zijn. Pindakaas is in Nederland erg populair. Als je tegen peulvruchten kunt, kan het zeker geen kwaad om zo af en toe te genieten van wat pindakaas. Helaas verkopen de meeste supermarkten pindakaas die soms voor de helft is afgevuld met margarine. Er staat dan dat de inhoud 55% pinda’s is en de rest suiker, zout en gedeeltelijk gehard plantaardig vet. Margarine is ook gedeeltelijk gehard plantaardig vet. Daarom kunnen we beter pindakaas kopen in de biologische winkel, waar nog een laagje vet op de pasta drijft.

 

Wat zijn nu de gezondste noten? Juglen denkt dan aan walnoten van eigen bodem. Rijk aan omega 3 en mineralen zoals koper, mangaan en molybdeen. Het donkere schilletje mag dan bitter zijn, het zit vol met flavonoïden zoals tannine. Een andere noot die hij kan waarderen is de amandel. Deze zit vol met biotine en vitamine E. In amandelen zit heel weinig omega 3, maar weer veel omega 9. Omega 9 komt ook veel voor in olijfolie en houdt onze hart- en bloedvaten gezond. Juglen gebruikt over zijn ontbijt nog wel eens amandelmelk. Je kunt ook heel makkelijk zelf notenmelk maken. Zelf gebruikt hij daar de chufamix voor. Cashewnoten hebben de naam ongezond te zijn, maar dat is niet terecht. Ook de vetzuren hierin zijn erg gezond, zolang ze maar niet gebakken zijn in slecht vet. Andere noten die gezond zijn, zijn pistache, macadamia’s en paranoten. Paranoten zijn extreem rijk aan selenium, een kankerwerende antioxidant.

Noten in de winkel worden vaak gezouten met industriezout. Dit zout is compleet ontdaan van de gezonde mineralen en werkt daardoor sterk bloeddruk verhogend. Daarom zout ik mijn eigen noten met Keltisch zeezout.

Een gezonde week,

Bron: Nieuwsbrief Juglen Zwaan d.d. 21 juni 2015

 

NIEUWSUPDATE
De afgelopen week stond in de krant dat maar liefst 1,2 miljoen Nederlanders te kampen heeft met chronische huidkla...
Deze week raasde de storm over het land. Nadat het weer opgeklaard was, hoorde Juglen Zwaan veel mensen om zich heen klagen o...
Het is geen geheim dat kanker steeds vaker voorkomt. Zelfs jonge kinderen krijgen er in toenemende mate mee te maken. Een van...