Verberg deze melding
Om u beter van dienst te zijn maakt wellness-kadobon.nl gebruik van cookies.
Bezig met laden, een moment geduld a.u.b...
Inlog Deelnemer
Deelnemer woorden?
Volg ons ook op:
Onze garanties:
  • Veilig betalen
  • Directe levering via email
  • Levering per post binnen 3 werkdagen
  • 24 uur per dag bereikbaar

Vergiftiging door vitamines?

Beste Lezer,

De afgelopen week heeft de Hoge Gezondheidsraad van België de voedingsaanbevelingen voor vitaminen en mineralen grondig herzien. De nieuwe richtlijnen liggen nu hoger dan in Nederland. In Nederland krijg je voldoende voedingsstoffen binnen, maar zodra je de grens naar België over gaat, ben je plots ernstig ondervoed. Hoe is dit mogelijk en klopt dit eigenlijk wel?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor vitamine C is in Nederland 75 mg. In België is dit nu 110 mg geworden. In België is de ADH dus bijna 50% hoger dan in Nederland, dat vind Juglen een fors verschil. Hetzelfde nam Juglen waar bij vitamine B6. In België is de ADH 3 mg en in Nederland slechts 1,5 mg.

Juglen vind het verstandig van België om de ADH’s wat op te krikken, want de Nederlandse ADH is bij lange na niet de optimale dosering. De huidige ADH is gebaseerd op het voorkomen van ernstige ziekten door tekorten. Toch hebben onze cellen wel wat meer nutriënten nodig om optimaal te kunnen functioneren.

Het vaststellen van de ADH is een lastige klus. Er wordt daarbij vaak geen rekening gehouden met onder andere leeftijd, geslacht, levensstijl, ras enz. Daarbij komt dat de ADH’s soms naar mensen worden vertaald aan de hand van dierproeven. De ADH wordt in Amerika de Dietary Reference Intake (DRI) genoemd. Deze heeft Amerika na de Tweede Wereldoorlog ingesteld om te bepalen hoeveel nutriënten het leger en de bevolking minimaal nodig heeft. Het bizarre is, dat de DRI elke 5 jaar wordt herzien. Dat betekent dat we alle cijfers eigenlijk met een korreltje (Keltisch) zeezout moeten nemen.

Het goede wat België heeft gedaan is dat het nu ook de nadruk heeft gelegd op de maximaal aanvaardbare hoeveelheden. De megahoeveelheden in potjes vitaminen worden steeds extremer. Dit kan zeer schadelijk voor het lichaam zijn! Een teveel aan ijzer kan leverschade veroorzaken, een teveel aan vitamine E wordt weer in verband gebracht met prostaatkanker. Het probleem met vitamine E is dat het eigenlijk een hele groep van vitaminen is en dat een teveel van één soort vitamine E een tekort van de andere soorten kan veroorzaken omdat deze via dezelfde weg worden opgenomen. Hetzelfde geldt voor provitamine A, betacaroteen. De groep carotenen is gigantisch groot. Als je lange tijd één soort caroteen neemt, bijvoorbeeld betacaroteen, dan krijg je makkelijk een tekort aan andere soorten carotenen. In Nederland komen we bijna allemaal vitamine D tekort. Toch kan een teveel aan deze vitamine mogelijk voor nierstenen zorgen.

Een groot probleem is dat er nauwelijks controle is op de supplementenmarkt. Medicijnen staan onder strikt toezicht en zijn daarom erg zuiver. Bij supplementen komt het erg vaak voor dat de dosering niet klopt en de zuiverheid te wensen overlaat. Koop daarom je supplementen altijd van een goed merk. Maar pas op: vele merken beweren natuurlijke vitamines te leveren, maar leveren eigenlijk synthetische, in een lab gefabriceerde, vitamines. Je kunt dat gemakkelijk nagaan. Als de hoeveelheden extreem hoog zijn, dan is het vrijwel altijd synthetisch. Natuurlijke vitamines hebben een veel lagere dosering.

Een volgende vraag is, of de synthetische vitamines wel net zo krachtig werken als de natuurlijke. In groente en fruit zit een fractie van de vitaminen die in een multi zitten. De ADH’s worden gebaseerd op synthetische supplementen, terwijl de natuurlijke varianten de voorkeur genieten. Natuurlijke vitaminen gaan vergezeld van duizenden hulpstoffen die de vitaminen in hun werking ondersteunen. Natuurlijke supplementen zijn dan ook lager gedoseerd, zonder in te boeten op de werking.

Juglen neemt zelf steeds minder pillen in en kiest ervoor om alles zoveel mogelijk uit zijn voeding te halen. Dat betekent dat hij meerdere keren per dag groenten en fruit eet en daar waar het kan er kiemen aan toevoeg. Juglen eet slechts enkele keren in de week vlees. Zo kan hij in plaats van vlees meer groenten eten en daarmee de hoeveelheid nutriënten een boost geven. De plantaardige, wateroplosbare vitaminen B en C hebben we dagelijks nodig, de dierlijke vetoplosbare vitaminen A, D, E en K hebben we enkele keren in de week nodig omdat ons lichaam deze prima kan opslaan.

Natuurlijke supplementen met een multi-achtige werking zijn moringa, spirulina, chlorella en tarwegras. Als je toch voor echte multi’s wilt gaan dan zijn de merken Premier Research Labs, New Chapter of Sun Warrior een optie. Ron Fonteine heeft sinds kort ook een natuurlijke multivitamine in zijn webshop. Het probleem is wel dat natuurlijk multi’s vaak geen B12 bevatten. Deze kun je maar beter los suppleren als zuigtablet. De maag en darmen nemen vaak B12 onvoldoende op, daarom is een zuigtablet ideaal. De B12 wordt via de bloedvaten onder de tong opgenomen en komt zo in het bloed terecht.

 

Bij groente en fruit, of een natuurlijke multi is de kans op hypervitaminosis nihil. Vergiftiging door extreem hoge doses vitaminen uit supplementen is wel degelijk mogelijk. De lever en nieren moeten dit zien te verwerken en de enzymcapaciteit is beperkt. De lever heeft tweederde overcapaciteit, waardoor je niet merkt dat je lichaam eigenlijk moeite heeft met extreme hoeveelheden vitaminen zonder natuurlijke matrix.

Een ander probleem is dat steeds meer voedingsmiddelen worden verrijkt. De industrie raffineert de producten zo extreem, dat er nauwelijks nog sprake is van enige nutritionele waarde. Om deze reden kiezen producenten voor verrijking met synthetische vitaminen. Wanneer iemand de gewoonte heeft om enkel geraffineerde voeding te eten bestaat de kans op een teveel aan synthetische vitaminen met mogelijk een overdosis als gevolg.

Hoe meer Juglen onderzoekt en leert, hoe meer hij  erachter komt dat er niet alleen met onze voeding gerommeld wordt, maar ook met supplementen. Dicht bij de natuur blijven voelt voor hem dan het best.

Een gezonde week.

 

Bron: Nieuwsbrief Juglen Zwaan d.d.7 juli 2015

NIEUWSUPDATE
De afgelopen week stond in de krant dat maar liefst 1,2 miljoen Nederlanders te kampen heeft met chronische huidkla...
Deze week raasde de storm over het land. Nadat het weer opgeklaard was, hoorde Juglen Zwaan veel mensen om zich heen klagen o...
Het is geen geheim dat kanker steeds vaker voorkomt. Zelfs jonge kinderen krijgen er in toenemende mate mee te maken. Een van...